energetikai tanúsítvány
energetikai tanácsadás
hőigény számítás
hőkamerás vizsgálat

épitészeti tervezés
látványtervezés
kiviteli tervek
költségvetési kiirás
tanácsadás
Kezdőlap      Hőigény számítás
Az éves fűtésköltség számításon kívül készítünk helyiségenkénti hőigény-számítást is.
 
A számításhoz pontos méretezett alaprajzok szükségesek, melyeken szerepel:
- helyiségméretek
- nyílászárók és méreteik
- falvastagságok
- tájolás
- szerkezetek rétegrendjei
 
Mire jó?
 
A helyiségenkénti hőigény ismeretében lehet méretezni a helyiségbe elhelyezendő hőleadókat (radiátor, padlófűtés, falfűtés, stb). Így nem fordulhat elő, hogy a kivitelező hasraütésszerűen, "így szoktuk" alapján felülméretezi vagy rosszabb esetben alulméretezi a rendszert.
 
A teljes hőigény figyelembevételével a kazán mérete is meghatározható, mert a szigetelt épületeknél már nem a maximum teljesítmény a meghatározó, hanem a minimum teljesítmény, azaz mennyire tud lemodulálni a készülék.
Ezt legképletesebben az autóhasználattal lehet szemléltetni. A gépkocsi fogyasztása annál kedvezőbb, minél egyenletesebben haladunk vele, fékezések-újraindulások nélkül. Ugyanez az elv a kazánoknál is. A sok leállás-újraindulás többletfogyasztást generál, és a készülék élettartamát is lerövidíti.
 
Konkrét példa:
Adott egy épület, -15 fokos külső hőmérsékletre számított hővesztesége 8,16 kW. Ez azt jelenti, hogy egy 12 kW-os kazán bőségesen ellátja a fűtési részt.
A probléma a melegvíz készítésénél adódik (ahogy a legtöbb helyen kombikazán látja el a melegvízkészítést), ugyanis emiatt 24 kW-os kazán szükséges. Ha viszont ez a kazán 9-24 kW között tud csak modulálni (jellemzően ilyenek az olcsóbb kategóriás készülékek), akkor látható, hogy még a legnagyobb hidegekben is sok a kazán teljesitménye.
Gondoljunk bele, hogy a tavaszi-őszi átmeneti időszakban a maximális hőigény töredéke jelentkezik csak!
Mit tesz 3 kW teljesítménykérés esetén a kazán?
A beállított előremenő fűtési víz hőmérsékletét nagyon hamar eléri, kikapcsol. A szivattyú természetesen keringeti tovább a vizet, majd kis idő múlva (beállítás és kazán kérdése) ismét belobban a láng, rövid ideig ismét fűt. Aztán kikapcsol... és ismét be.
Egy jól kiválasztott kazán ezzel szemben lemodulál akár 2-3 kW-ig is, azaz nem fog kapcsolgatni, hanem egyenletesen fűt. Kevesebbet fogyaszt, tartósabb lesz.